נהיגה בזמן פסילה נחשבת לאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר – וכך גם העונשים שהיא גוררת. מי יכול לפסול רישיון נהיגה? מתי אפשר להאשים נהג בנהיגה בפסילה? והאם אפשר להיכנס לכלא בגלל זה? כל השאלות וכל התשובות
יש מקרים רבים שבהם ניתן לפסול את רישיון הנהיגה, וטווח הפסילה יכול לנוע מימים בודדים לשנים ארוכות. גם אם מדובר בזמנים קצרים, נהיגה עם רישיון נהיגה פסול היא לא עניין של מה בכך. למעשה מדובר באחת העבירות החמורות ביותר שנהגים יכולים לבצע, והעונשים בגינה יכולים להגיע גם לשלוש שנות מאסר בפועל.
דרגת החומרה הגבוהה של העבירה נובעת מההנחה שנהג שנוהג בזמן שרישיונו פסול מהווה סכנה לציבור, גם משום שביצע עבירות קודמות וגם משום שהוא עלול לנהוג במהירות או בחוסר זהירות מתוך חשש להיתפס על ידי המשטרה.
הבשורות המשמחות הן שבחלק מהמקרים, בהתאם לראיות התביעה, ניתן לקבל הפחתה בעונש על נהיגה בפסילה ואף להשיג זיכוי. הנה הדברים שחשוב לדעת.
הכירו את החוק: מי רשאי לפסול את רישיון הנהיגה?
נהג יכול להיות מואשם בנהיגה בזמן פסילה רק במידה שרישיון הנהיגה שלו נפסל כחוק. אלה הרשויות שרשאיות לפסול רישיונות נהיגה:
- במידה שנצברו לנהג 36 נקודות, משרד הרישוי פוסל את רישיון הנהיגה לתקופה של 3 חודשים . כמו כן, הוא יכול לפסול את רישיון הנהיגה מטעמים רפואיים (פיזיים או נפשיים), בהתאם להמלצות המכון הרפואי לבטיחות בדרכים. לקריאת המאמר על שיטת הניקוד
- קצין משטרה יכול לבצע פסילה מנהלית לתקופות של 30, 60 או 90 יום, בעקבות ביצוע עבירת תנועה המצביעה על מסוכנות של הנהג, כמו נהיגה בשכרות, תאונת דרכים ועבירות מהירות ועוד.
- בית המשפט יכול לגזור פסילה זמנית או קבועה של רישיון נהיגה, בעקבות עבירות תעבורה שונות או עבירות פליליות הכרוכות בשימוש ברכב.
הפקדת רישיון הנהיגה במקרה של פסילה
כאשר נגזרת על נהג פסילת רישיון, נאסר עליו לנהוג באופן מידי, אך תקופת הפסילה שהוגדרה לו מתחילה להיספר רק מהיום שבו הוא הפקיד את רישיון הנהיגה שלו.
הנהג המורשע נדרש להפקיד את הרישיון ברשות שפסלה אותו – כלומר במשרד הרישוי, במשטרה או בבית המשפט. אם הרישיון אבד או נגנב, עליו לחתום בפני עורך דין על תצהיר חלף רישיון נהיגה לפיו אין בידיו רישיון נהיגה.
ואם לא ידעתי על הפסילה? המצבים שבהם אפשר להרשיע נהג בעבירת נהיגה בזמן פסילה
בשביל להרשיע נהג בעבירת נהיגה בזמן פסילה, כל התנאים הבאים צריכים להתקיים:
- נהיגה – יש לוודא שהשוטרים אכן היו עדים לכך שהנהג ביצע פועלה שמוגדרת על פי החוק כנהיגה (לצורך העניין, גם ישיבה כיסא הנהג ברכב לא מונע, ודחיפה או הובלה של כלי רכב כבוי נחשבות לנהיגה).
- פסילה כחוק – חשוב לוודא שפסילת הרישיון בוצעה בהתאם לחוק. (לעיתים הפסילה נגרמת בעקבות טעות בחישוב הנקודות במשרד הרישוי למשל, ואז היא לא תקפה).
- סוג רישיון הנהיגה – יש לבדוק האם הרכב שבו הנהג נהג מחויב ברישיון נהיגה, והאם מדובר באותו סוג של רישיון שנפסל. (פסילה מטעם משרד הרישוי או קצין המשטרה תקפה לכל רישיונות הנהיגה שהנהג מחזיק, אך לפעמים בית המשפט יכול לסווג את הפסילה של כלי רכב המשמשים לעבודה כמו טרקטורים ומלגזות).
- יידוע הנהג על הפסילה – בשביל להגיש כתב אישום צריך להוכיח שהנהג ידע שהרישיון שלו מצוי בפסילה. במידה שהנהג טוען שהוא לא ידע על כך, צריך לנסות להוכיח שהוא נכח בעת מתן ההחלטה על הפסילה, קיבל הודעה על הפסילה בדואר רשום, או קיבל זימון להגיע לקצין משטרה לצורך פסילה מנהלית.
מקנס ועד מאסר: העונשים הצפויים בגין נהיגה בפסילה
נהג שנתפס נוהג בזמן פסילה צפוי לעונשים חומרים, מכוח סעיף 67 לפקודת התעבורה. החוק מבדיל בין נהגים שנתפסו נוהגים בפסילה בפעם הראשונה, לבין כאלה שנתפסו עושים זאת במקרים חוזרים.
כאשר נהג נתפס נוהג בפסילה בפעם הראשונה ולא גרם בנהיגתו לתאונה או נזק, בית המשפט עשוי להקל בחומרת העונש ולהטיל פסילה על פי מתחם הענישה לצד קנס מע"ת או התחייבות לאי ביצוע עבירה .
לעומת זאת, אם הנהג נתפס נוהג עם רישיון פסול פעמים נוספות או לחלופין ביצע עבירה נוספת בעת הנהיגה, המדיניות היא לעצור אותו לחקירה במשטרה, ולהטיל עליו עונשים חמורים כמו פסילת רישיון הנהיגה למספר שנים, ואפילו מאסר בפועל שיכול להגיע לתקופה של עד שלוש שנים.
נתפסתם על נהיגה בפסילה? הדרך הנכונה להתמודד עם האישום
מאחר שמדובר בעבירה חמורה שהעונש עליה יכול להגיע גם למאסר, חשוב מאד לפנות לעורכ.ת דין שמתמחה בדיני תעבורה. עורכי דין מהתחום ידעו לבדוק את תקינות ההליכים, ולמצוא דרכים להקל על העונש שנגזר על הנהג המורשע, ובמקרים מסוימים אף להשיג זיכוי.