כולנו מכירים את השלט הצהוב שמבשר שיש לפנינו נהג חדש, אבל לא תמיד ברור מי מוגדר כנהג חדש ומהן ההגבלות שחלות עליו. כאן תבינו מהם ההבדלים בין נהג חדש לנהג חדש צעיר, מי יכול להיות מלווה, ומתי צריך לעשות קורס ריענון נהיגה
קבלת רישיון נהיגה היא עניין מרגש, אבל היא מביאה איתה גם אחריות רבה. בשנתיים הראשונות לאחר הוצאת הרישיון, כל נהג נחשב לנהג חדש, וחלות עליו הגבלות שלא חלות על נהגים ותיקים. במקרים בהם הנהג עדיין לא הגיע לגיל 24, הוא נחשב לנהג חדש וצעיר, ואז ההגבלות מתרבות ומחמירות אף יותר.
הסיבה לכך שהחוק מבדל את הנהגים החדשים מיתר הנהגים, היא שנמצא שהם מעורבים יותר בתאונות דרכים. לאור הנתון הזה, המחוקק ורשויות האכיפה החליטו שיש להגביר את הפיקוח על נהגים חדשים, ולדרוש מהם הקפדה יתרה על חוקי התנועה.
הדרישות החלות על נהג חדש ועל נהג חדש צעיר
החוק מבחין בין נהגים חדשים צעירים לבין נהגים חדשים שאינם צעירים. כפי שמופרט בהמשך, חלק מהדרישות וההגבלות תקפות רק לנהגים חדשים שטרם מלאו להם 24 שנים.
רישיון נהיגה מדורג ותקופת ליווי
נהג חדש שאינו צעיר לא נדרש לנסוע עם מלווה. על נהג חדש צעיר, לעומת זאת, חלה תוכנית רישיון הנהיגה המדורג. לפי התוכנית הזאת, נהג חדש צעיר שעבר מבחן נהיגה מעשי (טסט), מקבל היתר נהיגה זמני שתקף לשישה חודשים בלבד. במהלך ששת החודשים האלה, הוא נדרש לצבור לפחות 50 שעות נסיעה עם מלווה, בהתאם לחלוקה הזאת: 20 שעות בדרך עירונית, 15 שעות בדרך שאינה עירונית ו-15 שעות בלילה. תקופת צבירת הניסיון מתחלקת לשניים: בשלושת החודשים הראשונים הנהג החדש הצעיר מחויב בליווי גם ביום ובלילה, ובשלושת החודשים האחרונים רק בלילה, בין השעות 21:00 עד 6:00.
בתום ששת החודשים ועם השלמת כמות שעות הנסיעה הנדרשת, הנהג והמלווה מתבקשים לחתום על הצהרה, ולאחר מכן הנהג החדש הצעיר מקבל רישיון נהיגה קבוע עם תוקף ל-18 חודשים נוספים. אם שעות הנסיעה לא הושלמו במסגרת ששת החודשים האלה, הנהג החדש הצעיר יקבל היתר
נהיגה נוסף שיהיה תקף גם הוא לשישה חודשים בלבד.
1. מי יכול להיות מלווה?
ראשית חשוב לציין כי המלווה צריך לשבת לצד הנהג ונאסר עליו להיות תחת השפעת אלכוהול או סמים לכל אורך הליווי.
ככלל, נהג מלווה יכול להיות כל נהג מעל גיל 24 שמחזיק ברישיון נהיגה חמש שנים לפחות, או נהג מעל גיל 30 שמחזיק ברישיון נהיגה שלוש שנים לפחות. כמו כן, הנהג המלווה צריך להחזיק ברישיון נהיגה לסוג רכב הזהה לסוג הרכב שעליו נוהג הנהג החדש הצעיר.
מה קורה אם אין מי שישמש כמלווה?
במצבים בהם אין מי שילווה את הנהג, ניתן לעשות את הליווי עם מורה נהיגה. המדינה לוקחת על עצמה את מימון תקופה הליווי עבור נהגים חדשים שמקבלים קצבת יתום או קצבת מזונות מהמוסד לביטוח לאומי, או עבור חיילים בודדים. במקרים בהם המדינה מממנת את הליווי, על הנהגים לצבור סך הכול 12 שעות נהיגה עם מורה בחלוקה הזאת: ארבע שעות בדרך עירונית, ארבע שעות בדרך שאינה עירונית, וארבע שעות בלילה
2. הגבלת מספר הנוסעים
נהג חדש צעיר שעדיין לא מלאו לו 21 שנים ונוסע בלי מלווה, יכול להסיע שני נוסעים בלבד. מעל גיל 21, אין הגבלה על מספר הנוסעים שנהג חדש יכול להסיע.
3. הצגת שלט נהג חדש
כל נהג חדש, צעיר ולא צעיר נדרש לתלות בצד השמשה האחורית של כלי הרכב שלט המיידע את הנהגים האחרים כי לפניהם נהג חסר ניסיון, וזאת כדי שיגלו כלפיו יותר סבלנות.
שלט תקני הוא שלט ברוחב של 20 ס"מ ובאורך של 12 ס"מ, עם אותיות שחורות בגובה 4 ס"מ, ורקע צהוב שמחזיר אור.
4. הקפדה יתרה על חוקי התנועה
במהלך התקופה שבה נהג מוגדר כנהג חדש, הוא נדרש להקפיד על חוקי התנועה ביתר שאת, ולהימנע מביצוע עבירות תנועה המוגדרות כחמורות. נהג חדש שהורשע בעבירת תנועה חמורה מחויב לעבור שוב מבחן נהיגה עיוני (תאוריה). אם בית המשפט פסל את רישיון הנהיגה מעבר ל3 חודשים, עליו לעבור שוב גם מבחן נהיגה מעשי. במקרה שבו נהג חדש הורשע בנהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים, או לחילופין בעבירה שגרמה לתאונת דרכים, הוא יחויב לעבור גם בדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. רק לאחר השלמת אמצעי התיקון הנדרשים, יחודש רישיון הנהג החדש
* עבירות התנועות שהוגדרו כחמורות עבור נהגים חדשים:
-נהיגה ללא רישיון נהיגה בתוקף או נהיגה שלא על פי התנאים הנקובים ברישיון.
-נהיגה ללא מלווה כנדרש בחוק.
-אי-ציות לרמזור ו/או למתן זכות קדימה.
-נהיגה במהירות מופרזת.
-נהיגה תחת השפעת אלכוהול ו/או סמים.
-גרימת תאונת דרכים ו/או פגיעה באדם.
-עקיפת רכב שלא כחוק.
-אי-עצירה לפני מפגש עם מסילת ברזל או חציית מפגש ברזל שלא כחוק.
-אי-דיווח על תאונת דרכים או הימנעות מהגשת עזרה לנפגע בתאונת דרכים.
עבירות אלו מחייבות אמצעי תיקון כגון: תאוריה, טסט, מכון רפואי וכן חזרה ל"מעמד" של נהג חדש לשנתיים נוספות.
5. קורס ריענון נהיגה לנהגים חדשים
חמש שנים לאחר קבלת היתר הנסיעה או רישיון הנהיגה הראשון, נהגים חדשים נדרשים לעבור קורס ריענון נהיגה כתנאי לחידוש הרישיון. הקורס מורכב משני מפגשים בהיקף כולל של שמונה שעות לימוד, וכולל תכנים עיוניים שקשורים בהתנהגות נכונה בכביש. הקורס כרוך בעלות של 204 שקלים, על חשבון הנהג
ולסיכום
נהג חדש הוא לא רק כותרת שמתנוססת על שלט זוהר, אלא מעמד חשוב שמעוגן בחוק. יש לקחת ברצינות את כל ההנחיות הנוגעות לנהגים חדשים ולנהגים חדשים צעירים, כדי לא להסתכן חלילה בפסילת רישיון – ומעל לכל, כדי לשמור על הבטיחות האישית.