מי כשיר לנהיגה? תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

25.02.2021

מצב רפואי, גיל מתקדם והיסטוריה של עבירות תנועה, הם רק חלק מהגורמים שעלולים לפגוע בכשירות הנהיגה. הגוף שאחראי לבדוק מי כשיר לנהוג ומי לא הוא המכון הרפואי לבטיחות בדרכים – ואם זומנתם לבדיקות שם, אז כדאי שתדעו מה מצפה לכם

כחלק מהמאבק בתאונות הדרכים, חשוב לוודא שכל הנהגים שנמצאים על הכביש אכן כשירים לנהיגה. כאן נכנס לתמונה המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב"ד).

המרב"ד שייך למשרד הבריאות, והוא הגורם המוסמך לטיפול בסוגיות רפואיות הקשורות לתעבורה. מבוצעות שם בדיקות פיזיות והערכות פסיכולוגיות שונות, ובהתאם אליהן מתגבשת חוות דעת על כשירות הנהגים, שעוברת לרשות הרישוי. המרב"ד עצמו לא מקבל החלטות בנוגע לנהגים המופנים אליו, אך רשות הרישוי נוטה לקבל את המלצותיו – כך שיש לו כוח לא מבוטל.

 

לא רק בדיקות – תפקידי המכון הרפואי לבטיחות בדרכים

למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש מספר תפקידים. המרכזי שבהם הוא לצמצם את מקרי תאונות הדרכים על ידי איתור מוקדם של ליקויים בריאותיים, פיזיים או נפשיים, העלולים לפגוע בכשירות הנהיגה של נהגים.

תפקיד חשוב אחר של המכון הוא לפעול לשיפור עצמאותם של נהגים נכים, בעזרת התאמה של אביזרי נהיגה הנותנים מענה למגבלותיהם. בנוסף, המכון מפעיל תוכניות הכשרה ונותן ייעוץ מקצועי לגורמי תעסוקה שונים, במטרה לקדם את העיסוק ברפואה תעבורתית.

יכולים לבדוק גם אותי? הנהגים המזומנים לבדיקות במרב"ד

המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מזמן נהגים לבדיקות כשירות, בהתאם לדיווחים שהוא מקבל מרשויות מוסמכות כמו המשטרה ובית המשפט. אלה המקרים שבהם נהגים מזומנים למרב"ד:

  • נהגים שהיו מעורבים בתאונת דרכים – מופנים על ידי המשטרה או מערכת בתי המשפט.
  • מבקשי רישיון נהיגה לרכב ציבורי ומשא כבד – מופנים על ידי משרד הרישוי.
  • נהגים שביצעו עבירות תנועות מרובות או חמורות – מופנים על ידי משרד הרישוי.
  • נהגים שרוצים לחדש רישיון לאחר תקופת שלילה ממושכת – מופנים על ידי משרד הרישוי.
  • נהגים נכים – מופנים על ידי משרד הביטחון או המוסד לביטוח לאומי.
  • נהגים שהורשעו בעבירות הקשורות בשימוש באלכוהול או סמים – מופנים על ידי המשטרה או סמכות רישוי בצה"ל.
  • מבקשי או מחזיקי רישיון נהיגה עם בעיות בריאותיות מוכרות – מופנים על ידי משרד הרישוי.
  • מבקשי או מחזיקי רישיון מגיל 16 ומעלה, שהתגלה כי חולים במחלה העלולה לפגוע בכשירות הנהיגה שלהם – חובת הרופאים לדווח על כך מכוח סעיף 12 ב' לפקודת התעבורה.
  • נהגים המופנים על ידי משרד הרישוי מפאת גילם. על פי תקנה 196 לפקודת התעבורה, נהגים מקצועיים (כמו נהגי מונית או מורים לנהיגה), וכן נהגים בעלי רישיון נהיגה לרכבים כבדים, נדרשים לעבור בדיקה רפואית כל חמש שנים בין גילאי 70-60, וכל שנתיים החל מגיל 70. כל יתר הנהגים נדרשים לעבור בדיקה רפואית כל חמש שנים בין גילאי 80-70, וכל שנתיים החל מגיל 80.
  • נבדקים המחויבים בבדיקת ביקורת מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (המרב"ד) וועדת ערר.
מהרופא ועד לנרקולוג – הבדיקות המבוצעות במרב"ד

יום הבדיקות במרב"ד כולל בדיקות שונות ועשוי להימשך מספר שעות. הרכב הבדיקות מותאם באופן אישי לנבדק, כך שלא כל מי שמזומן לשם עובר את אותם האבחונים. אלה הבדיקות המבוצעות במכון:

 

  • בדיקת רופא: הרופא עובר על המסמכים הרפואיים של הנבדק, ומבצע בדיקות פיזיות שונות כמו בדיקות שמיעה, בדיקות ראייה ובדיקות נוירולוגיות.
  • בדיקה פסיכולוגית: הבדיקה המקיפה כוללת שיחה עם פסיכולוג ומבחנים במחשב שאורכים כארבע שעות. לעיתים הנבדקים נדרשים לבצע את כל המבחנים הבאים ולעיתים רק חלק מהם:
  • מבחני ערנות: כוללים נהיגה בסימולטור שמודד את מהירות התגובה של הנהג ואת מידת הכוח שהוא מפעיל.
  • מבחני קואורדינציה – כוללים ביצוע פעולות שונות כמו החלפת גלגל רזרבי.
  • מבחני אישיות – כוללים ריאיון ומבחנים שונים כמו ציור וניתוח תמונות.
  • בדיקת פסיכיאטר: הבדיקה כוללת שיחת אבחון.
  • בדיקת נרקולוג: הבדיקה כוללת שיחת אבחון.

ייתכן שנבדקים יידרשו לבצע גם בדיקות שתן לגילוי סמים. בדיקות אלה לא נערכות במרב"ד, אלא במרכז חיצוני מטעמו.

 

מה צריך להביא לבדיקות?

רשימת המסמכים הנדרשים ליום הבדיקות במרב"ד עשויה להשתנות, והיא מצוינת במכתב הזימון שנשלח לנבדקים. ככלל, כל הנהגים נדרשים להגיע עם תעודה מזהה (תעודת זהות, רישיון נהיגה או דרכון), ועם תמצית המידע הרפואי מקופת החולים. בהתאם לצורך ייתכן שיידרשו מסמכים נוספים. מי שאושפז בשנה החולפת, למשל, יתבקש להביא גם את מכתב השחרור שקיבל מבית החולים.

מעבר למסמכים האלה כדאי להגיע גם עם אישור התשלום על האגרה, כדי לחסוך זמן. בנוסף, מומלץ להביא אוכל ושתיה כיוון שמדובר ביום ארוך.

 

היכן הבדיקות מתקיימות?

למכון הרפואי לבטיחות בדרכים יש מספר סניפים בפריסה ארצית. הסניף הבודק מופיע על גבי הזימון או בהודעת טקסט שנשלחת למזומנים.

לרשימת סניפי המרב"ד >>

 

הבדיקות כרוכות בתשלום?

הבדיקות במרב"ד כרוכות בתשלום אגרה. סכום האגרה משתנה בהתאם לבדיקות.

את האגרה ניתן לשלם בדרכים הבאות:

  • במערכת התשלומים המקוונת (באשראי בלבד, עד 18 תשלומים בקרדיט).
  • בעמדות תשלום המכון הרפואי לבטיחות בדרכים (באשראי בלבד).
  • בבנק הדואר (במזומן בלבד).

לפירוט המלא על סכומי האגרות >>

לבירור נוסף ניתן לפנות למוקד קול הבריאות במספר 5400*.

 

היום שאחרי המרב"ד – המשך הטיפול בנבדקים
  1. לאחר שמסתיימת בחינת המסמכים ומושלמים כל האבחונים והבדיקות, המכון הרפואי לבטיחות בדרכים מעביר לרשות הרישוי המלצה בעניין הכשירות הרפואית של מחזיק או מבקש רישיון הנהיגה.

    רשות הרישוי היא הסמכות הבלעדית שמקבלת החלטה בנוגע לרישיון הנהיגה של הנבדקים. הרשות לוקחת בחשבון את חוות הדעת של המרב"ד, אך לא מחויבת לקבל אותה.

    עם קבלת ההחלטה הסופית, רשות הרישוי מוסרת הודעה לנבדקים. ההודעה נשלחת בדואר, אך גם ניתן לקבל אותה בסניפי משרד הרישוי.

     

    חשוב לדעת כי מטעמים של צנעת הפרט, המלצות המרב"ד מועברות למשרד הרישוי באופן תמציתי בלבד. נבדק שמעוניין לקבל את הנימוקים המלאים שנרשמו בהמלצות המכון הרפואי, יכול להגיש בקשה לקבלת המסמכים בצירוף הצהרה חתומה על ויתור סודיות.

הרישיון נפסל? כך ניתן להגיש ערר
  1. ועדת הערר של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים משמשת כמנגנון בקרה. בסמכותה של הוועדה להותיר את ההמלצות שהתקבלו במכון כפי שהן, להכניס בהן שינויים או לבטל אותן.

    מבקשי או בעלי רישיון נהיגה הרואים עצמם כנפגעים מההחלטה שהתקבלה, רשאים להגיש ערר לוועדת הערר תוך 30 ימים, מהיום שבו נמסרה להם ההודעה מרשות הרישוי.

    בהגשת כתב הערר, יש לציין את סיבת הערעור ואת כל הנימוקים הרלוונטיים. כמו כן, רצוי להוסיף מסמכים התומכים בנימוקים, דוגמת חוות דעת נגדית של רופא מומחה.