משרד הרישוי- שיטת הניקוד

הנקודות שלא תרצו להרוויח – המשמעות של שיטת הניקוד לעבירות תנועה

שיטת הניקוד

שיטת הניקוד של משרד הרישוי היא אמצעי מעקב שמופעל במרבית המקרים בהם נהגים מבצעים עבירות תנועה. כאשר מדובר בעבירות קלות ובודדות, אין השלכות ממשיות לרישום של הנקודות והצבירה נמחקת תוך פרק זמן מוגדר. אולם, כאשר נצברות נקודות רבות בתקופה קצרה, הדבר יכול להוביל לפסילת הרישיון, ולחייב את הנהגים המורשעים לבצע אמצעי תיקון שונים, כמו קורס נהיגה נכונה או מבחן נהיגה חוזר. 

 

איך נצברות נקודות ואיך הן נמחקות?


למעט מספר עבירות קלות כמו עבירות חנייה או עבירות מהירות מהרף הנמוך שלרוב מסתכמות בקבלת קנס, מרבית עבירות התנועה מובילות גם לצבירת נקודות. צבירת הנקודות מחולקת לחמש דרגות חומרה – מ-2 נקודות ועד ל-10 נקודות. ככל שהעבירה שבוצעה חמורה יותר, כך ירשמו לחובת הנהג יותר נקודות. כך למשל, נסיעה על מדרכה תגרום לרישום של 2 נקודות, חציית קו הפרדה רצוף תרשום 6 נקודות, ונהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים תעלה לנהג ב-10 נקודות חובה. 

ההרשעות והנקודות לא באמת נמחקות כיוון שהן נשארות ברישום תדפיס הניקוד של משרד הרישוי. עם זאת, בסיום תקופת הצבירה, שעליה נפרט מיד, הן לא נלקחות יותר בחשבון.

תקופת הצבירה ואמצעי התיקון

חישוב הנקודות של נהג מורשע מתבסס על סך הנקודות שנרשמו לו בגין כל העבירות שביצע בתוך תקופת הצבירה שהוגדרה לו. תקופת הצבירה של הנקודות נספרת מיום ביצוע עבירת התנועה הראשונה, ונמשכת שנתיים או ארבע שנים – תלוי במספר הנקודות שנצברו. עד 22 נקודות, תקופת הצבירה היא שנתיים. אך מ-22 נקודות ומעלה, תקופה הצבירה עומדת על ארבע שנים. 

כלומר, אם במהלך תקופה של שנתיים נהג ביצע שלוש עבירות תנועה ועבור כל אחת מהן נרשמו לו 4 נקודות, יש לו סך הכול 12 נקודות, ולכן תקופת הצבירה שלו מתאפסת. לעומת זאת, אם הנהג קיבל 10 נקודות בגין כל אחת משלוש העבירות האלה, כבר יש לו 30 נקודות, ולכן תקופת הצבירה שלו מתארכת לארבע שנים. מכאן, שכל נקודה נוספת שהוא יצבור בשנתיים הבאות תיספר יחד עם 30 הנקודות שכבר רשומות לו.

חשוב לדעת שסיום תקופת הצבירה לא בהכרח מוביל לביטול הנקודות. רק במקרה שבו נרשמו עד 12 נקודות, הרישום מתאפס אוטומטית בתום תקופת הצבירה. אולם, אם נרשמו יותר מ-12 נקודות באותה תקופת צבירה, הנהג נדרש לבצע אמצעי תיקון שונים כדי לבטל את רישום הנקודות.

תקופת הצבירה ואמצעי התיקון הנדרשים בהתאם למספר הנקודות – הפירוט המלא:

10-0 נקודות

הנקודות נמחקות אוטומטית אחרי שנתיים, ולא נדרש אמצעי תיקון.

22-12 נקודות

הנהג נדרש לגשת לקורס בסיסי בנהיגה נכונה בהיקף של 12 שעות לימוד, ולעבור מבחן. עד לרישום של 22 נקודות, תקופת הצבירה היא שנתיים. החל מ-22 נקודות, תקופת הצבירה היא ארבע שנים. 

34-24 נקודות

הנהג נדרש לגשת לקורס מתקדם (ייעודי) בנהיגה נכונה בהיקף של 12 שעות לימוד, ולעבור מבחן. הנקודות נמחקות אחרי ארבע שנים, ובתנאי שהקורס הושלם בהצלחה.

36 נקודות ומעלה

רישיון הנהיגה נפסל לשלושה חודשים. לחידוש הרישיון, הנהג נדרש לעמוד בבחינה עיונית (תיאוריה).

72 נקודות בתוך שש שנים

אם נהג צבר 72 נקודות בתקופה של שש שנים, רישיון הנהיגה שלו נפסל ל-9 חודשים והוא נדרש לעבור מבחן נהיגה עיוני (תאוריה), מבחן נהיגה מעשי (טסט), ובדיקות רפואיות במכון הרפואי לבטיחות בדרכים. 

שיטת הניקוד עורכת דין תחבורה
שימו לב!
  • קורסי הנהיגה והמבחנים השונים כרוכים בהוצאות כספיות שבאות על חשבון הנהג.
  • יש להתייצב לקורס נהיגה נכונה תוך שישה חודשים מיום קבלת הזימון, אחרת רשות הרישוי יכולה להתלות את רישיון הנהיגה עד להשלמת הקורס והמבחן.
  • נהג שהחסיר לפחות 20% משעות הלימוד בקורס, או נכשל שלוש פעמים במבחן סיום הקורס, נחשב כמי שלא ניגש לקורס. 

שיטת הניקוד – מצבים משפטיים מיוחדים

ממש כפי שניתן לערער על קבלת קנסות, ניתן לתאם פגישת "טיעון טענות" במשרד הרישוי, ולבחון את מצב הנקודות. לשם כך,  כדאי להיעזר בעורך/ת דין המתמחה בדיני תעבורה.  

איך לערער על נקודות שנרשמו לי בגין עבירה שלא ביצעתי?

לעיתים, בעיקר כשמדובר בעבירות שנקלטו במצלמה, הנקודות עלולות להירשם על שם בעל הרכב ולא על שם הנהג שביצע את העבירה בפועל. במקרה כזה, רצוי להיעזר בעורך דין על מנת שיגיש למרכז לפניות נהגים תצהיר מטעמו של הנהג שביצע את העבירה, ולבקש להסב את הדוח והנקודות על שמו של הנהג המבצע.

אפשר לבטל או לשנות אמצעי תיקון שנקבע? 

אם הוטל עליכם אמצעי תיקון מסוים ואתם מעוניינים לבטל או לשנות אותו, אתם יכולים לפנות תוך 30 ימים לרשות הרישוי ולהציג את עמדתכם. הרשות לא מחויבת להיעתר לבקשה שלכם, אבל היא רשאית לבטל את אמצעי התיקון או להחליף אותו באמצעי תיקון אחר, בהתאם לשיקול דעתה. 

אפשר לבטל פסילת רישיון?

אם נפסל לכם הרישיון בגלל רישום של נקודות או אי-הגעה לקורסים, תוכלו לפנות למשרד הרישוי ולבקש לנמק את עמדתכם. ייתכן שתוכלו להימנע מפסילת רישיון הנהיגה, לקצר את תקופת הפסילה או לקבל במקומה אמצעי תיקון אחר. 

עמית גולן תחבורה עורכת דין

ולסיום – איך לברר כמה נקודות נצברו לחובתי?

כפי שהבנתם, חשוב להיות במעקב אחר מספר הנקודות התקפות הרשומות לחובתכם. בשביל לעשות זאת, אתם יכולים להנפיק תדפיס נקודות עדכני ללא עלות באחת מהדרכים הבאות:

  1. לגשת לאחת מעמדות השירות העצמי, להזין את מספר האשראי, ולקבל את התדפיס במקום. 
  2. לגשת לאחד מסניפי משרד הרישוי ולבקש שינפיקו עבורכם את הטופס. יש לזמן תור מראש
  3. להתקשר למוקד משרד הרישוי בטלפון 5678, ולהזדהות עם מספר תעודת זהות ומספר רישיון. התדפיס יישלחו לכתובת הדואר המעודכנת שלכם תוך עשרה ימים.