קיבלתם דוח מסוג ברירת משפט? לפני שאתם משלמים את הקנס, חשוב שתדעו מהן ההשלכות של התשלום, ואילו אפשרויות נוספות עומדות בפניכם
בשנים האחרונות, במטרה לצמצם את תאונות הדרכים, משטרת ישראל הגבירה את
האכיפה על חוקי התנועה. עבירות התנועות יכולות להיות מנוטרות על ידי שוטרים
הפזורים בשטח, או באמצעות מצלמות מהירות ומצלמות טקטיות. כך או כך, נהג שנתפס מבצע
עבירת תנועה, צפוי לקבל דוח. דוחות התנועה מתחלקים לשני סוגים. הסוג הראשון הוא
דוח הזמנה לדין, שמחייב התייצבות בבית משפט לתעבורה. הסוג השני, שעליו נרחיב כאן,
הוא דוח ברירת משפט.
דוח ברירת משפט יכול להינתן בגין עבירות רבות, כמו שימוש בטלפון בעת
נהיגה, עקיפת רכב מימין, חציית קו הפרדה, אי-ציות לתמרור עצור, נהיגה במהירות
מופרזת, ונהיגה ללא חגורה. בהתאם לחומרת העבירה, נקבעים גובה הקנס שיוטל על הנהג,
ומספר נקודות התעבורה שירשמו לרעתו.
כאשר נהג מקבל דוח ברירת משפט, נפתחות בפניו מספר דרכי פעולה אפשריות.
אחת מהן היא לשלם את הקנס ולקבל על עצמו את רישום הנקודות. בחלק מהמקרים זאת
האפשרות העדיפה, אך במקרים אחרים יש לבחירה הזאת השלכות משמעותיות שעלולות לחייב
את הנהג באמצעי תיקון במשרד הרישוי, ואף להביא לפסילת רישיון הנהיגה שלו.
בשביל להימנע מהשלכות אלו, הנהג יכול לבחור שלא לשלם את הדוח, ובמקום זאת
להגיש בקשה להמיר אותו באזהרה, לבטל אותו, או להישפט בבית משפט. כמו כן, במצבים בהם
הדוח נרשם על שם בעל הרכב ולא על שם הנהג שביצע את העבירה בפועל, ניתן לבקש להסב
את הדוח על שם נהג אחר.
בשביל לפעול נכון, חשוב לדעת מהן כל האפשרויות העומדות בפני נהג שקיבל
דוח ברירת משפט, ומהי המשמעות של כל אפשרות.
אפשרות ראשונה: תשלום הדוח
מרבית הנהגים שמקבלים דוח תנועה בוחרים לשלם אותו, ולעיתים זאת אכן האפשרות המומלצת. אולם, כפי שנפרט מיד, יש לאפשרות הזאת השלכות משמעותיות שחשוב להכיר.
איך עושים את זה?
את התשלום יש לבצע תוך 90 יום ממועד קבלת הדוח. התשלום יכול להתבצע באופן מקוון באתר באמצעות כרטיס אשראי או במזומן בבנק הדואר.
מה חשוב לדעת?
כאשר נהג בוחר לשלם את הקנס הכספי שהוטל עליו, הוא למעשה מודה בביצוע העבירה ובכך נחסמות בפניו האפשרויות להסב את הדוח על שם נהג אחר, לערער על הדוח, להמיר אותו באזהרה או לבטל אותו.
ההודאה באשמה גם מובילה לרוב לרישום נקודות תעבורה, בהתאם לעבירה שבוצעה. חשוב להדגיש כי צבירת נקודות תעבורה רבות עלולה לחייב את הנהג באמצעי תיקון במשרד הרישוי כמו השתתפות בקורס נהיגה מונעת, או ביצוע מבחן נהיגה מעשי חוזר, ואף להביא לפסילה זמנית של רישיון הנהיגה. צבירת הנקודות בעייתית במיוחד לנהגים חדשים, לנהגים מקצועיים ולנהגים עם רישום נקודות גבולי.
במידה שהחלטתם בכל זאת לשלם את הדוח, חשוב לדעת שכל איחור בתשלום גורר ריבית פיגורים. החל מהיום ה-91 למועד קבלת הדוח, הסכום הנקוב בדוח יגדל ב-50%, מעבר ל-180 יום תיווסף ריבית של 5%, וכעבור כל חצי שנה נוספת תיווסף עוד ריבית של 5%. כמו כן, במקרים של עיכובים משמעותיים בתשלום הדוח, הטיפול יועבר למרכז לגביית קנסות, ושם ניתן יהיה לנקוט נגד הנהג הליכי הוצאה לפועל כמו עיקול רישיון הנהיגה, הקפאת חשבון הבנק ואף איסור יציאה מהארץ.
שימו לב, במקרים בהם הנהג בוחר לערער על הדוח, פרק הזמן לתשלום מתארך עד לסיום הטיפול בבקשתו.
לעיתים בעלי רכב מקבלים דוח תנועה על עבירה שביצע נהג אחר שנהג ברכבם. במקרים כאלה, ניתן לבקש לרשום את הדוח על שם הנהג שביצע את העבירה בפועל, על ידי הגשת בקשה להסבת דוח משטרה.
איך עושים את זה?
בקשה להסבת דוח משטרה יכולה להתבצע תוך 90 יום ממועד קבלת הדוח. את הבקשה יש להגיש אל מרכז פניות הנהגים הארצי ולצרף אליה את צילום תעודת הזהות של בעלי הרכב, צילום רישיון הנהיגה של הנהג שביצע את העבירה, העתק של הדוח והצהרה של הנהג שביצע את העבירה שמאשרת שהרכב אכן היה ברשותו בזמן ביצוע העבירה.
מה חשוב לדעת?
אם הדוח ניתן לכם על ידי שוטר בשטח, אין באפשרותכם להגיש בקשה להסבת הדוח כיוון שזוהיתם במקום האירוע.
חלק מהנהגים יכולים לבקש להמיר את דוח התנועה באזהרה (דוח התראה), ובכך להימנע מהקנס ומרישום הנקודות. בשביל להגיש בקשה להמרת דוח באזהרה, יש לעמוד בקריטריונים אשר משתנים מעת לעת .
כאשר נהג סבור שהוא לא ביצע את העבירה שמיוחסת אליו, וכל עוד הוא לא שילם את הדוח, באפשרותו להגיש בקשה לביטול הדוח. ישנן נסיבות שונות שיכולות להביא לביטול הדוח, כמו תקינות מכשיר האכיפה, שינוי התמרורים במקום העבירה, רישום שגוי או לא ברור של מספר הרכב, ועוד.
איך עושים את זה?
בקשה לביטול דוח ניתן להגיש תוך 30 יום מקבלת הדוח. את הבקשה ניתן להגיש בדואר רשום למרכז פניות נהגים ארצי, או באופן מקוון באתר של מרכז פניות נהגים ארצי. לבקשה יש לצרף את צילום הדוח, צילום תעודת הזהות של המבקש, נימוקים לבקשה וחתימה.
מה חשוב לדעת?
במקביל להגשת הבקשה לביטול הדוח, או במידה שהבקשה סורבה, באפשרותכם להגיש בקשה להישפט בבית משפט.
במקרים שבהם תשלום הדוח וההודאה באשמה עלולים לגרור סנקציות חמורות כמו פסילת רישיון הנהיגה, כדאי להגיש בקשה להישפט בבית המשפט במטרה לערער על הדוח.
איך עושים את זה?
את הבקשה להישפט יש להגיש אל מרכז פניות נהגים ארצי באמצעות טופס פניות נהגים מקוון או בדואר, בצירוף צילום הדוח, צילום תעודת זהות וחתימת הנהג.
את הבקשה להישפט יש להגיש תוך 90 יום ממועד קבלת הדוח. בתום פרק הזמן הזה, ניתן להגיש בקשה להארכת מועד המשפט, אך במקרה כזה יש לנמק סיבת האיחור.
מה חשוב לדעת?
הבחירה להישפט מקנה אפשרות לעורך הדין למצות הידברות עם מערך התביעה , להציג כשלים ראייתיים בדוח , לתקן את כתב האישום לעבירה ללא נקודות, לחזור מאישום , או לזכות את נהג מהעבירה . בית המשפט במקרים מסוימים עשוי לקבוע שיש דווקא להחמיר עם הנהג ולכן בטרם הגשת בקשה להישפט יש להתייעץ עם עו"ד המתמחה בדיני תעבורה.
כל אדם רשאי לבחור לייצג את עצמו בבית המשפט, אך ייצוג עצמי לא תמיד מועיל ולעיתים אפילו מזיק לנאשם. נהג שבוחר לייצג את עצמו מסתכן, בין היתר, בכך שהוא יודה באשמה בלי להתכוון לכך, יסכים להסדר בלי להבין את השלכותיו, או יגרום להחמרת העונש המקורי שהוטל עליו.
בשל כך, מומלץ מאד שכל נהג שבוחר להישפט ייעזר בשרות של עורכ.ת דין המתמחה בדיני תעבורה. עורכי דין הבקיאים בתחום ידעו לגבש קו הגנה מקצועי, ולהביא להפחתה בעונש ואף לביטול מוחלט של הדוח ושל הסנקציות הכרוכות בו.